Krokiety z kapustą i grzybami to danie, które idealnie pasuje do zimowej aury. Te chrupiące przysmaki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co więcej, można je przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem. W niniejszym artykule przedstawiamy przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami, które będą idealną przekąską do barszczu. Dowiesz się, jakie składniki są potrzebne do ich przygotowania, jak zrobić farsz i usmażyć krokiety. Zapraszamy do lektury i wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu!
Składniki na krokiety z kapustą
Aby przygotować pyszne krokiety z kapustą i grzybami, będziemy potrzebować kilku podstawowych składników. Przede wszystkim są to:
- kapusta kiszona – 200 g
- pieczarki – 200 g
- cebula – 1 sztuka
- ząbek czosnku – 1 sztuka
Powyższe produkty posłużą nam do przygotowania farszu do krokietów. Oprócz tego przydadzą się także:
bulion warzywny – około 250 ml, natka pietruszki – 10 g, oliwa z oliwek – 1 łyżka, sól, pieprz czarny – 1 szczypta, ziele angielskie – 4 sztuki oraz liść laurowy – 1 sztuka. Te składniki doda smaku naszemu farszowi.
Nie możemy także zapomnieć o składnikach, które posłużą nam do obtoczenia gotowych już krokietów. Będzie to:
- jajka – 2 sztuki | - bułka tarta |
Oczywiście oprócz tego należy przygotować ciasto naleśnikowe, na które składają się podstawowe produkty, takie jak mąka, mleko, jajko, olej i sól.
Zastępniki w przepisie
Jeśli nie mamy aktualnie w domu któregoś ze składników, możemy zastąpić go czymś innym. Na przykład zamiast pieczarek świetnie sprawdzą się inne grzyby leśne lub kurki. Kapustę kiszoną możemy zamienić na białą kapustę. Wszystko jednak zależy od naszych upodobań smakowych.
Przygotowanie farszu do krokietów
Kluczowym etapem w przygotowaniu krokietów jest oczywiście wykonanie smacznego, aromatycznego farszu. W tym celu powinniśmy:
- Pokroić pieczarki oraz cebulę i czosnek w drobną kostkę
- Zeszklić cebulę z czosnkiem na rozgrzanej oliwie
- Dodać pokrojone pieczarki, posolić i dusić aż odparuje z nich woda
- Wsypać poszatkowaną kapustę kiszoną i chwilę podsmażać
- Zalać wszystko bulionem i przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem
- Gotować pod przykryciem około 30-40 minut
Przygotowany w ten sposób farsz powinien być idealnie doprawiony i aromatyczny. Możemy go jeszcze ewentualnie dosmaczyć pokrojoną natką pietruszki.
Konsystencja farszu
Farsz do krokietów nie powinien być zbyt rzadki – po ugotowaniu dobrze żeby trochę zgęstniał. Dzięki temu łatwiej będzie formować krokiety, a one same nie rozpadną się podczas smażenia.
Czytaj więcej: Techniki wokalne w heavy metalu - grunt vs frywolne wokale
Smażenie naleśników na krokiety
Kolejnym etapem przygotowania krokietów jest usmażenie cienkich naleśników, które posłużą nam jako opakowanie dla farszu. W tym celu przygotowujemy zwykłe ciasto naleśnikowe ze składników takich jak:
- mąka pszenna – 250 g
- mleko – 500 ml
- jajko – 1 sztuka
- olej roślinny – 2 łyżki
- szczypta soli
Mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką na gładkie ciasto bez grudek. Następnie smażymy cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
Nadziewanie naleśników farszem
Gdy mamy już przygotowany chłodny farsz i usmażone naleśniki, możemy przystąpić do formowania krokietów. W tym celu na każdy naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu.
Następnie zwijamy naleśnik, zaginając boki do środka i formując charakterystyczny kształt. Ważne żeby krokiety były dobrze zwinięte, aby farsz się z nich nie wysypywał.
Panierowanie krokietów w jajkach i bułce
Teraz pozostało już tylko panierowanie gotowych krokietów. W tym celu każdy sztukę kolejno maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Dzięki temu uzyskają chrupiącą skorupkę.
Panierkę możemy przygotować samodzielnie z wysechanej bułki, ewentualnie kupić gotową w sklepie. Ważne żeby była drobno starte i dobrze przylegała do krokietu.
Jak sprawić by panierka dobrze trzymała się krokietu?
Aby panierka lepiej przylegała i się nie odklejała, można mocniej docisnąć bułkę tartą do krokietu. Pomocne jest także dokładne obtoczenie go w jajku przed panierowaniem.
Smażenie krokietów na złoty kolor
Ostatnim krokiem jest już tylko usmażenie naszych krokietów na złoto. W tym celu rozgrzewamy olej na patelni i partiami smażymy krokiety około 2-3 minuty z każdej strony.
Należy uważać, żeby olej nie był za gorący i krokiety się nie przypaliły. Temperatura powinna być umiarkowana.
Ugotowane krokiety wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszu. Podajemy na ciepło lub przechowujemy w lodówce, a przed jedzeniem podgrzewamy.
Podsumowanie
Przedstawiony w artykule przepis na krokiety z kapustą i grzybami to propozycja smacznej i sycącej przekąski, która idealnie sprawdzi się w zimowe dni. Krokiety można przyrządzić z wyprzedzeniem i podgrzewać przed podaniem, co sprawia że są wygodnym daniem świątecznym.
Kluczowe etapy przygotowania krokietów to usmażenie aromatycznego farszu z kapusty, pieczarek, cebuli i przypraw, następnie usmażenie cienkich naleśników i ich nadzienie farszem. Gotowe krokiety panierujemy w jajkach i bułce tartej, dzięki czemu zyskują chrupiącą skorupkę po usmażeniu.
Przepis zawiera wiele cennych wskazówek, m.in. na temat konsystencji farszu czy lepszego przylegania panierki. Dzięki temu nawet osoby początkujące w gotowaniu powinny sobie poradzić z przyrządzeniem smacznych krokietów.
Mamy nadzieję, że artykuł zachęcił Państwa do wypróbowania tego przepisu. Życzymy smacznego!