Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - tradycyjne danie na Wigilię.

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - tradycyjne danie na Wigilię.
Autor Adrianna Lewandowska
Adrianna Lewandowska22.12.2023 | 8 min.

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które nie może zabraknąć na polskich stołach wigilijnych. W niniejszym artykule znajdziesz przepis na przygotowanie pysznych pierogów nadziewanych pożywnym farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Dowiesz się, jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta i farszu, krok po kroku przeprowadzę Cię przez proces lepienia pierogów, a na koniec podpowiem, jak je odpowiednio ugotować i podać. Zapraszam do lektury!

Przygotowanie pierogowego ciasta

Aby przygotować dobre ciasto na pierogi, potrzebujemy kilku podstawowych składników: mąki pszennej, wody, masła i soli. Ważne jest, aby wszystkie produkty były dobrej jakości. Mąka powinna być typu 500, czyli mocna pszenna. My z reguły używamy połowy kilograma mąki, ale jeśli chcemy mieć ciasta na więcej pierogów, można zwiększyć ilość mąki do 650 g.

Przygotowanie ciasta na pierogi nie jest trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim woda dodawana do mąki musi być ciepła – najlepiej wstawić garnek z wodą na kilka minut do mikrofali, aby podgrzać wodę do temperatury około 40-50 stopni Celsjusza. Do tej wody dodajemy 50 g masła, które całkowicie w niej rozpuszczamy. Nie można dolewać wrzątku, bo wysoka temperatura niszczy gluten i ciasto będzie ciężkie.

Kolejna ważna sprawa przy wyrabianiu ciasta na pierogi to odpowiednia jego konsystencja. Dodając powoli gorącą wodę do mąki, należy cały czas mieszać ciasto drewnianą łyżką i obserwować, czy ciasto nie jest za suche bądź za mokre. Jeśli będzie zbyt twarde, warto dosypać odrobinę wody. Gdyby okazało się zbyt mokre, dodajemy więcej mąki pierogowej.

Po połączeniu wszystkich składników ciasto wyrabiamy na stolnicy 10-15 minut, a następnie odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką na pół godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dzielenia na porcje i rozwałkowywania.

Podział ciasta na kawałki

Po około 30-minutowej przerwie, gdy ciasto na pierogi w całości odpocznie, dzielimy je na kilka części. Najlepiej zrobić z ciasta wałeczek, który następnie nożem kroimy np. na 4 lub 5 kawałków. Jeden kawałek rozwałkowujemy na placek o grubości 3-4 mm. Zbyt cienkie ciasto na pierogi może puścić podczas gotowania, więc trzeba zachować odpowiednią grubość. Tak przygotowane ciasto możemy już nadziewać farszem.

Smażenie cebuli i grzybów na farsz

Aby przygotować dobry farsz do pierogów z kapustą i grzybami, niezbędne są 3 główne składniki: grzyby suszone, kapusta kiszona oraz cebula. Ważne jest, by każdy z nich był dobrze przyrządzony, co zapewni oryginalny, wigilijny smak naszym pierogom.

Grzyby suszone należy wcześniej namoczyć. Zalecane jest moczenie przez całą noc, minimum kilka godzin. Dobrze jest też zostawić wodę po moczeniu grzybów, bo nadaje specyficzny smak farszowi. Namoczone grzyby siekamy na niewielkie kawałki.

Lekko posiekane suszone grzyby to doskonały dodatek nadający charakterystyczny smak farszowi pierogowemu. Namoczone w odpowiedni sposób grzyby stają się miękkie i aromatyczne.

Kolejnym ważnym elementem jest cebula. Dobrze jest ją drobno posiekać i podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Podsmażona na złoty kolor cebula lekko się zeszkli, co sprawi, że farsz będzie bardziej aromatyczny. Przypilnować trzeba jednak, aby się nie przypaliła.

Składnik Czas smażenia cebuli
Cebula 5-8 minut

Gdy cebula będzie już zeszklona, na patelnię dodajemy namoczone i pokrojone grzyby. Smażymy je razem z cebulą przez kolejne 2-3 minuty tak, aby grzyby się zarumieniły i lekko odparował z nich płyn. Teraz możemy przejść do przygotowania kapusty.

Czytaj więcej: Przepis na krokiety do barszczu - pyszna przekąska na zimowe dni

Gotowanie kapusty do pierogowego farszu

Trzecim najważniejszym elementem przy tworzeniu farszu do pierogów, obok grzybów i cebuli, jest oczywiście sama kapusta. Najlepiej wybrać kapustę kwaszoną, która ma bardziej intensywny smak. Minimum ilość potrzebnej kapusty kiszonej to 0,6 kg, choć przy większej liczbie pierogów można zwiększyć ilość surowca do 0,8 kg.

Kapustę kwaszoną najpierw dokładnie myjemy, wraz z usunięciem z niej wszelkich obcych elementów, jak np. nasion, grubszych łodyg lub brązowych liści. Po oczyszczeniu kapustę drobno siekamy i wkładamy do większego garnka, najlepiej glinianego, ew. emaliowanego lub ze stali nierdzewnej.

Kapustę zalewamy wodą pozostałą z moczenia grzybów, co nada specyficzny aromat. Doprawiamy także liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem. Całość duszimy, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie. To trwa około godziny.

Następnie do ugotowanej kapusty dodajemy zeszklowaną cebulę wraz z grzybami i całość dalej smażymy na wolnym ogniu około 20-30 minut, regularnie mieszając. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i odstawiamy farsz do ostygnięcia.

Nadziewanie ciasta farszem z kapusty i grzybów

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - tradycyjne danie na Wigilię.

Po przygotowaniu ciasta na pierogi i chłodnego już farszu pierogowego, przystępujemy do nadziewania pierogów. Czynność ta wymaga wprawy i cierpliwości, ale opanowanie jej gwarantuje później satysfakcję z domowych, pierogów o idealnym kształcie.

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką (lub foremką do wykrawania pierogów) kółka o średnicy około 7-8 cm. Następnie na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu – około 1 łyżeczki. Pamiętać jednak trzeba, by farszu nie było za dużo, bo pierogi mogą pęknąć podczas gotowania.

  • średnica kółek z ciasta: 7-8 cm
  • ilość farszu na pieróg: 1 łyżeczka

Kiedy farsz będzie już nałożony, składamy ciasto na pół, dokładnie dociskając i zlepiając brzegi każdego pieroga. Nadmiar ciasta nożem obcinamy. Powtarzamy czynności, aż skończy się farsz lub ciasto. Gotowy kształt przypomina półksiężyc, co stanowi tradycyjną formę pierogów.

Gotowanie pierogów przed podaniem

Ostatnim krokiem przed podaniem przepysznych domowych pierogów z kapustą i grzybami jest ugotowanie ich we wrzątku. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli – na każdy litr wody wystarczy pół łyżeczki soli.

Do wrzącej wody delikatnie wkładamy pierogi. Ważne, by ich nie wrzucać zbyt gwałtownie, gdyż ciasto może popękać. Poczekamy około 2-3 minuty, aż pierogi wypłyną samodzielnie na powierzchnię, po czym wyciągamy łyżką cedzakową.

Podawanie pierogów z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna. Pasują doskonale do czerwonego barszczu, zarówno w wersji ostrego, jak i czystego. Można podawać je także w wersji na słodko, skropione stopionym masłem, posypane cukrem pudrem lub okraszone skwarkami.

Niektórzy lubią pierogi ugotowane na parze. Gotowanie na parze pozwala zachować więcej smaku i sprawia, że pierogi nie "pływają" w wodzie, przez co są bardziej pulchne. Można też pierogi obsmażyć na maśle lub oleju.

Podane z ulubionym dodatkiem domowe pierogi z kapustą i grzybami na pewno wszystkim przypadną do gustu. Świetnie komponują się zarówno ze świątecznym, jak i codziennym menu.

Podsumowanie

W niniejszym artykule przedstawiono przepis oraz wszelkie wskazówki dotyczące przygotowania tradycyjnych pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami. Opisano kolejne kroki, które należy wykonać - od przygotowania ciasta, poprzez wykonanie farszu, nadziewanie pierogów farszem, po ich gotowanie i serwowanie. Pokazano, jakie składniki i w jakiej ilości będą potrzebne, podano sposób postępowania z każdym z nich oraz czas potrzebny na ich przyrządzenie.

Pierwszym etapem jest zrobienie ciasta na pierogi - jego składniki to mąka, masło, woda i sól. Kluczowe jest odpowiednie wymieszanie składników oraz wyrobienie ciasta. Następnie drobno sieka się kapustę i grzyby, które wcześniej moczyły się w wodzie. Smaży się je z cebulą i po dokładnym wymieszaniu powstaje farsz pierogowy. Rozwałkowane ciasto wykrawa się na kółka, nakłada na nie łyżkę farszu i formuje pierogi.

Kolejnym krokiem jest ugotowanie pierogów we wrzącej wodzie z solą oraz ich podanie z ulubioną przyprawą, np. stopionym masłem, skwarkami czy cukrem pudrem. Przygotowanie całości nie jest bardzo czasochłonne ani skomplikowane, a artykuł pokazuje, że warto jednak poświęcić kilka chwil na to tradycyjne danie, by poczuć niepowtarzalny smak i klimat zbliżających się Świąt.

Prezentowany przepis z pewnością posłuży wielu osobom, które chciałyby wprowadzić do świątecznego menu pierogi ze smakiem dzieciństwa i domowego ciepła. Zapraszam do wypróbowania i życzę smacznego!

5 Podobnych Artykułów

  1. Jak rozpocząć wspaniałą przygodę z grą na trąbce? Porady dla początkujących
  2. Muniek staszczyk załamany: to mnie przeraża
  3. Autor kolorowych jarmarków stracił miliony? janusz laskowski ujawnił prawdę
  4. Przepis na ciasto świąteczne: zrobisz je na ostatnią chwilę
  5. Powrót Pol'and'Rock Festival do Kostrzyna - burmistrz wyjawia prawdę
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Adrianna Lewandowska
Adrianna Lewandowska

Jestem wielkim fanem muzyki i na blogu staram się przekazywać moje fascynacje. Odkrywaj ze mną różne gatunki muzyczne i artystów na nowo!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły